Defacto en de broek
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org


 

Defacto gooit broek rokers in de strijd

'CHECK THIS OUT! Hoe het komt weten we niet, maar elke keer als wij het land in gaan om te checken wat er nou eigenlijk zo cool is aan roken, loopt er iemand achter ons aan met een camera. We zijn zelfs regelmatig on tv, man!’

Dit is de toon waarmee Defacto (voorheen Stivoro, Stichting Volksgezondheid en Roken), op dezelfde golflengte probeert te komen als haar doelgroep: jongeren.

Defacto deed dat in september met een viertal tv-spotjes en een website, www.us.nl. De campagne draait om een aantal Amerikaanse jongeren (‘us’) die duidelijk maken dat de sigaret echt niet meer kan. Sterker, ze vinden rokers maar arrogant en ze wijzen erop dat je van roken een klein pikkie krijgt. Zo zien we de jonge kruisvaarders in een van de spotjes op de broek van rokers wijzen, gebarend dat deze mannen met een gekrompen lid door het leven gaan. Dat Defacto achter de spotjes zit, wordt niet duidelijk. Op Spunk.nl, een online jongerenmagazine voor en door jongeren, windt Raoul (18) zich op over de aanpak van Defacto.

“Wat bezielt deze Amerikaanse anti-rookfanatiekelingen, vraag ik me af. Voel ik me als jonge roker geroepen om te stoppen met roken na het zien van de spotjes en het bezoeken van de website? Nee, allesbehalve. Us denkt te weten wat jongeren willen, maar slaat de plank volledig mis.”

Raoul krijgt bijval van Jikke: “Persoonlijk vind ik die reclame te hot hip en happening, irritant dus.” Esther voelt zich evenmin aangesproken: “Een rake gedachte dat dit waarschijnlijk weer zo’n door ambtenaren ontworpen ‘wanna-be jong-en-cool’ actie is.”

Onno Maas, directeur van Amsterdamse reclamebureau D’Arcy dat de campagne bedacht, reageert: "De campagne is uitvoerig getest onder jongeren, en op basis van die gesprekken telkens aangepast en aangescherpt. Je houdt altijd mensen die daar anders over denken.”

Maas zegt dat er bewust voor is gekozen niet openlijk te communiceren wie er achter de campagne zit. Dat zou al gauw Postbus 51 achtige spotjes opleveren waar jongeren wars van zijn. “We proberen vanuit de doelgroep zelf te communiceren,” aldus Maas.

0ok Wiel Maessen, voorzitter van Forces-NL, de belangenorganisatie voor rokers in Nederland, heeft moeite met de us-campagne. “Leugens en reclame mogen blijkbaar samengaan. Soms is het zelfs echt beledigend. Zoals dat rokers een kleine pik zouden hebben. Dat kan echt niet,” zegt hij.

Begrijpt Maessen dan niet dat het allemaal niet zo letterlijk bedoeld is? “Luister, als mijn zoontje van dertien naar mij toekomt en zegt: ‘Haah, rokers hebben een kleine lul’, dan is dat beledigend.”


ROBERT DOGGERS

© Het Parool, 14-10-2002


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Weg met de nicotinepleisters | Buurthuizen | Prozac en kanker | Defacto en de broek | Louis Marion | Roken in Enschede