Dokter op kruistocht
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



 DOKTER OP KRUISTOCHT

door ROLIEN CRÉTON


OSLO - De Amerikaanse dokter en wetenschapper Linda Ferry is de uitvindster van de antirookpil Zyban, die drie jaar geleden voor het eerst in Europa op de markt kwam. Een jaar na de introductie ontstond er grote commotie rondom de veiligheid van het medicijn. Nu is Linda Ferry op kruistocht in Europa: "Europeanen zijn zich nog steeds niet bewust van de gevaren van het roken. Ze lopen tien jaar achter."
        De 47-jarige dokter Linda Ferry - mantelpakje, zwarte lakschoentjes, getoupeerd haar - ziet het als haar levenstaak om rokers van hun "chronische ziekte" af te helpen. Zelf is ze nooit in de verleiding geweest om ook maar één trekje te nemen. Ze herkent kettingrokers op grote afstand en maakt kuchende gebaren: "Europese vliegvelden zijn een nachtmerrie voor niet-rokers."
       Haar mimiek is levendig, haar passie groot. De kruistocht begint bij de Noorse koningsleden die bekend staan als kettingrokers en het middel Zyban volgens Linda Ferry goed kunnen gebruiken: "Het Noorse koningshuis is een symptoom van de ´laissezfaire-houding´. Ik kon mijn oren niet geloven. De koningsleden zouden een voorbeeld voor het volk moeten zijn en beter moeten weten."
       Samen met haar Noorse moeder leverde ze een brief van drie pagina´s bij het paleis af, waarin ze de gevaren van het roken opsomt en tevens haar hulp aanbiedt. Ze kreeg een kort, beleefd briefje terug. Linda Ferry: "Ik heb er een hard hoofd in dat mijn brief enig effect zal hebben." En dus probeert ze nu de Noorse oudpremier en directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Gro Harlem Brundtland, in te schakelen om het koningshuis te beïnvloeden. "Tenslotte ben ik maar een klein doktertje uit Amerika."

Zonder nicotine

        Zyban is het eerste antirookmiddel zonder nicotine; de eerste 9 tot 14 dagen van de kuur die negen weken duurt, tenzij de arts anders adviseert, wordt er gewoon doorgerookt. Daarna wordt er in overleg met de arts een datum vastgesteld waarop definitief afscheid van de sigaretten wordt genomen.

       De ontdekking van de pil wordt met Amerikaans gevoel voor dramatiek verteld. Linda Ferry pakt een laptop waarop foto´s en grafieken tevoorschijn worden getoverd, die haar betoog moeten ondersteunen. Eerst verschijnt er een foto van het Department of Veterans Affairs in Californië, waar ze oorlogsveteranen helpt om van hun verslavingen af te komen. Rookverslaving onder de veteranen bleek schrikbarend hoog te zijn. Linda Ferry: "Sigaretten werden tijdens de Vietnam-oorlog gratis verstrekt en zijn veel hardnekkiger in hun verslavende werking dan bijvoorbeeld harddrugs. Ik probeerde van alles om de veteranen van het roken af te helpen, maar raakte gefrustreerd omdat het maar in een paar procent van de gevallen lukte."

       Ze stopt even en steekt haar wijsvinger omhoog. "En nu komt het", zegt ze voor alle zekerheid. Via een psychiater kwam ze erachter dat bij het gebruik van het anti-depressivum bupropion ook de behoefte aan roken afnam. Ze lanceerde de theorie dat het antidepressivum ervoor zorgt dat de opname van de stof dopamine, die voor de ontspannende kick bij roken zorgt, in de hersencellen wordt afgeremd. Door rokers dat middel te geven, verdwijnt hun drang naar sigaretten.

Onderzoek

        Ze vroeg fondsen aan om een onderzoek te financieren, maar kreeg nul op het rekest. Dus betaalde ze begin jaren ´90 zelf een klein onderzoek en belde haar Noorse moeder. een verpleegster, om mee te helpen. Ferry klikt op een foto van haar moeder: "Ze was net met pensioen dus ik vroeg: ´Mam, wil je gratis voor me komen werken?´ Je zou kunnen zeggen dat het een Noorse verpleegster is geweest, die dit onderzoek mogelijk heeft gemaakt."
       Uit de eerste resultaten bleek dat 55 procent van de veteranen die de pil nam na de kuur gestopt was met roken. Linda Ferry wist dat ze op het goede spoor zat.

        Andere bronnen zijn duidelijk minder positief over het effect van Zyban. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Den Haag is er tot nog toe geen enkel antirookmiddel uitgevonden dat blijvend effectief is. Recent onderzoek laat zien dat van de rokers die stoppen met behulp van een antirookmiddel 90 tot 95 procent na één jaar weer in hun oude verslaving is vervallen. Wel is volgens het College in den Haag de antirookpil nog één van de betere middelen om van het roken af te komen.


       Als het gesprek overgaat op de commotie in Europa rondom Zyban, waarbij de doodsoorzaak van een aantal mensen in verband werd gebracht met het gebruik van de antirookpil, lacht ze kunstmatig en zegt de opschudding "humoristisch" te vinden. Haar strakke mond vertelt het tegenovergestelde. "In de Verenigde Staten gebruiken we bupropion al sinds eind jaren ´80 en we hebben nooit problemen gehad."

       Met name in Groot-Britannië brak er begin 2001 paniek uit, toen een Britse krant berichtte dat er achttien sterfgevallen van Zyban-gebruikers gemeld waren. Europese instellingen voor de controle op medicijnen voerden onderzoek uit. Zij stelden vast dat het aantal sterfgevallen bij Zyban-gebruikers niet hoger is dan bij niet-Zyban-gebruikers. Kortom: er bestaat geen enkel verband tussen de sterfgevallen en het gebruik van Zyban. De kans op ernstige bijverschijnselen, zoals een epileptische aanval, is volgens de onderzoekers minder dan 0.1 procent. Toch werden bijsluiters en dosering na de paniek bijgesteld en staat er nu meer specifiek beschreven wat voor bijverschijnselen er kunnen optreden.

Bijwerkingen

        Heeft Linda Ferry wat geleerd van het hele verloop rondom de lancering van Zyban in Europa? Ze zucht. "Europeanen hebben een sceptische, bijna cynische manier van denken. Maar wat ze vergeten is dat het niet gevaarlijk is om deze de pil te nemen maar levensgevaarlijk om door te gaan met roken. Van de mensen die hun hele leven roken, overlijdt de helft aan rookgerelateerde ziekten. En met de bijwerkingen van Zyban, zoals slapeloosheid, misselijkheid en een droge mond, valt te leven."
       Linda Ferry benadrukt dat rokers allereerst gemotiveerd moeten zijn om te stoppen en dat Zyban zeker niet bij iedereen werkt: "Toen ik door de BBC werd geïnterviewd, werd ik bijna gedwongen om het woord ´wonderpil´ in de mond te nemen. Dat weiger ik."
       Als ik haar vraag of er een kettingroker tegenover haar zit, kijkt ze me doordringend aan. Ze gokt mis en kijkt even teleurgesteld. Maar gelijk neemt de drang tot overtuigen toe. Met grafieken op een schrijfblokje maakt ze me duidelijk dat de ontspanning die een trekje geeft niet meer dan een illusie is. Ze slaakt een diepe zucht en neemt afscheid met een knus, een Scandinavische omhelzing. Nu is het op naar Azië om haar kruistocht voort te zetten. Ze loopt weg, maar draait zich toch nog even om: "Vergeet me niet te mailen als het je gelukt is om te stoppen." "




Bron: www.telegraaf.nl
 


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Dokter op kruistocht | Roken verboden | Ventilatie | Rokersgedicht | Nieuw filter | Vet maakt dik? | Persbericht Vlees | Raad Tilburg