De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org


 Noorwegen krijgt vanaf 2004 zeer strenge antirookwet


OSLO, 30 Nov. De Noorse regering heeft gisteren aangekondigd dat zij roken in alle publiek toegankelijke gebouwen vanaf 2004 wil verbieden. Noorwegen zou hiermee de strengste antirookwet ter wereld krijgen.

In het parlement bestaat een meerderheid voor het wetsvoorstel, dat bepaalt dat Noren nog alleen thuis en buiten een sigaar of sigaret mogen opsteken. Verwacht wordt dan ook dat het parlement de wet zal aannemen. Roken wordt in onder meer restaurants, cafés en hotels verboden. Doel van het verbod is in eerste instantie het bedienend personeel te beschermen tegen passief roken. Er sterven jaarlijks in Noorwegen tussen driehonderd en vijfhonderd mensen aan de gevolgen van passief roken. Dat is meer dan het aantal Noorse verkeersdoden per jaar.

Roken is al verboden in alle overheidsgebouwen en op scholen. Sigaretten worden eveneens zwaar belast. Een pakje kost 8,50 euro. Restaurants en cafés in Noorwegen hebben rookvrije ruimten, maar de vakbonden voor horecapersoneel vonden dit te beperkt. De wet is tot stand gekomen onder zware druk van de vakbonden.

Critici zeggen dat het voorstel veel te ver gaat en de individuele rechten van de Noren zal schaden. ,,We zijn erg teleurgesteld”, aldus Knut Almquist van de Noorse toeristenbranche. ,,De regering heeft duidelijk niet aan de rol van de branche als gastheer en wensen van onze gasten gedacht, die graag willen roken wanneer ze uitgaan.”

Hij denkt tevens dat het voor rokers moeilijk zal worden als ze alleen buiten mogen roken in een land waar de temperatuur de helft van het jaar onder nul is. Naar schatting 30 procent van de Noorse mannen en 29 procent van de vrouwen rookt. De Noorse minister van Gezondheid noemt het wetsvoorstel ,,een mijlpaal in de strijd tegen de schade die door tabak wordt veroorzaakt”.

Enkele staten en steden in de VS, Canada en Australië kennen soortgelijke antirookwetten. In de meeste Europese landen hebben restaurants aparte rookvrije ruimten. In Tokio geldt sinds november een verbod op roken op straat. Japanners die op straat toch een sigaret opsteken, krijgen een boete van 165 euro. (AP, BBC)


Bron: NRC, 30-11-2002
 


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België