Supermarkten & tabak
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



Supermarkten verkiezen tabak boven medicijn

AMSTERDAM - Als de overheid supermarkten dwingt te kiezen tussen de verkoop van geneesmiddelen en tabak, kiest de branche voor de tabakswaar. De branche verdient immers veel meer aan shag, sigaretten en aanverwante handel. Het aantal verkooppunten dat receptloze medicijnen als paracetamol aanbiedt, zal dan dalen met 20%. Dat stelt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in een brief aan LPF-minister Bomhoff van Volksgezondheid.

Volksgezondheid bereidt een maatregel voor die stelt dat supermarkten alleen geneesmiddelen mogen verkopen als ze alle tabakswaar de deur uitdoen. Dat voorstel is afkomstig van oud-minister Borst (D66), die hiermee het tabaksgebruik probeerde in te dammen. Het betreft overigens alleen receptloze medicijnen, de zogeheten zelfzorgmedicijnen. Vandaag wordt bekend of het plan in de Ministerraad van 16 augustus wordt besproken, zoals het CBL vermoedt.

Als Bomhoff de maatregel invoert, bereikt de overheid daarmee niet, zoals zij hoopte, dat de tabaksverkoop uit de supermarkten verdwijnt, waarschuwt het CBL. 'Tabak levert nu eenmaal meer op dan geneesmiddelen', verklaart een CBL-woordvoerster. In 2000 bracht de tabaksverkoop ruim euro 1 mrd in de kassa's van de supermarkten. In de verkoop van receptloze medicijnen (OTC-geneesmiddelen) gaat jaarlijks zo'n euro 474 mln om. Apotheken en drogisterijen vormen het grootste verkoopkanaal. Supermarkten hadden in 2000 een aandeel van ruim 7%. In 2001 is dat teruggelopen tot 6% (euro 30 mln).

In een brief aan minister Bomhoff vraagt het CBL daarom of hij het voornemen wil terugdraaien. Het CBL heeft een soortgelijke brief gestuurd aan minister Heinsbroek van Economische Zaken. 'De supermarkten willen graag tabakswaar én medicijnen blijven verkopen', stelt de woordvoerster van het CBL. 'Voor de consument met griep is het heel prettig dat er in de supermarkt naast de sinaasappels en het blad voor in bed ook receptloze medicatie te koop is.'

Supermarkten kiezen voor tabak. Ook het tekort aan gediplomeerd drogisterijpersoneel hangt hiermee samen. 'Het niveau van de opleiding is vaak te hoog voor de eigen medewerkers. En voor drogisten is het weinig interessant om in de supermarkt te staan. Alsof je Jan des Bouvries in de Ikea zet. Maar net als Borst vinden wij de meerwaarde van een drogist bij deze geneesmiddelen discutabel. Een goede bijsluiter is voldoende.'


Bron: Het Financieele Dagblad, 13-08-2002


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Hartlijder | Supermarkten & tabak | Positief denken