Lidmaatschap Forums Contact Nieuwsselectie:
Hoofdmenu

Wie is Online?
Er zijn op dit moment, 5 gast(en) en 0 lid(leden) die online zijn.

U bent een gast. U kunt gratis een account aanvragen door hier te klikken

Aanbevolen links
 • Big Pharmaís Gaming of Medical Studies: Twisted Statistics and How to Spot Them
 • Audrey Silk bij Metropolis (VPRO)
 • Rokersvriendelijke horeca
 • Sigarenliefhebber
 • Rampant Antismoking Signifies Grave Danger: Materialism Out of Control
 • Anti-Smoking Stats-Scam
 • Joe Jackson: Smoke, Lies and the Nanny State
 • Schadelijkheid meeroken onbewezen
 • De feiten rond meeroken (Dave Hitt)
 • Internationale sigarettenprijzen
 • Bureau Voorlichting Tabak
 • Europese Consumenten-organisatie Tabak
 • Junkscience, All the Junk that''s fit to Debunk (alle onzin van onzin ontdaan)
 • Meervrijheid.nl
 • Uitgerookt (Intermediair)
 • Nazi posters tegen roken
 • De vrijspreker
 • Roken en de Wet
 • Rokers actie posters!
 • The United Pro Choice Smokers Rights Newsletter
 • TobaccoAnalysis Blog (Michael Siegel)
 • Dissecting Antismokers` Brains
 • Welke restaurants moet je beslist niet naar toe?
 • Wie wordt betaald door de farmaceuten?
 • Meer linksNieuws archief

 • De waarschuwingen

  Diversen

  Meldpunt Rokersdiscriminatie:
  020-4167632


  Slachtoffers rookverbod New York
  The Evidence archive What you think you know about tobacco may surprise you

  Zyban Dossier

  Server Hosted By
  Logo transparent

  Zoeken
  Google


  Statistieken NL
  • Nederlandse productie van sigaretten (2004): 115,2 miljard stuks
  • Werkgelegenheid tabaksindustrie: 25.000 personen
  • Waarde binnenlandse tabaksverkoop: 3,87 miljard euro
  • Waarde Nederlandse tabaksexport: 2,87 miljard euro
  • Belastinginkomen (2008): 2,4 miljard euro
  • Aandeel in totale belastinginkomsten rijk: 2 procent

  Donaties
  Acceptatie-indicatie

  of via een
  bankoverboeking

  Boeken  November 16, 2002 12:46 AM CET

  De gezondheidswaarschuwingen genuanceerd

  Wat is er waar van de opschriften?

  14189 keer gelezen
    Druk deze pagina af   Exporteer naar PDF formaat   Mail naar een vriend


  De rokers in Nederland werden, vreemd genoeg, erg verrast door de plotseling aanwezige gezondheidswaarschuwingen op sigaretten- en shag-pakjes. Wie de politiek van Paars een beetje in de gaten had gehouden had het echter allang kunnen zien aankomen. Al sinds vorig jaar was de nieuwe tabakswet in voorbereiding.

  In deze tabakswet worden diverse nieuwe maatregelen aangekondigd die het gebruik van tabak moeten ontmoedigen (lees: onderdrukken). Zo staan er maatregelen aan te komen die in bedrijven het roken op de werkplek moeten verbieden ('recht op een rookvrije werkplek' heet dat, lijkt anders meer op 'plicht'). Ook wordt er een aanzet gegeven om het roken in private, maar publieke gelegenheden te reguleren. Rooksecties in restaurants en bars lijken onvermijdelijk. We mogen als roker bij zijn dat we straks Łberhaupt nog mogen roken in de horeca.


  Helaas lijkt de gemiddelde roker het allemaal over zich heen te laten komen, beurs als hij gebeukt is door de anti-roken propaganda van de anti-roken industrie.

  Met de nieuwe gezondheidswaarschuwingen op de tabaksproducten lijkt alweer een eerste stap gezet te zijn richting de door sommigen zo gewenste 'rookvrije samenleving'. De rokers worden via betuttelende uitspraken - in de VS noemen ze dat 'sound bites' - iedere keer weer onder druk gezet om zich te realiseren dat ze zichzelf en hun omgeving ('denk vooral ook aan de kinderen!') beschadigen.

  Maar wat is er waar van deze opgedrongen uitspraken? Is het ťcht zo of bestaan de uitspraken op de pakjes slechts uit leugens en halve waarheden?

  De gezondheidsethiek gaat de laatste jaren in heel veel gevallen uit van de Lalonde doctrine:

  Marc LaLonde was in het verleden de Canadese Minister van Gezondheid en Welzijn. Hij betoogde dat gezondheidsboodschappen krachtig verbreid dienden te worden en "luid, duidelijk en ondubbelzinnig" moesten zijn, zelfs als ze niet werden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

  Als een specifiek onderzoek aantoonde dat roken aan een bepaalde ziekte gerelateerd kon zijn, maakte het hem geen verschil of het onderzoek gebrekkig was of niet. Volgens hem was publicatie van dat onderzoek altijd gerechtvaardigd als het mensen maar zou overtuigen om te stoppen met roken, want iedereen wist toch wel dat roken slecht was voor een mens...

  Wij namen eens een aantal uitspraken op de pakjes en analyseerden ze op waarheidsgehalte en of ze door wetenschappelijk onderzoek ook "luid, duidelijk en ondubbelzinnig" worden ondersteund. Oordeel zelf wat de kwaliteit is van de schreeuwerige teksten.


  Roken brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe

  Deze stelling bestaat uit twee onderdelen:

  1. Roken brengt uzelf ernstige schade toe
   Uiteraard hangt de ernst ook af van de dosis. Matig roken hoeft echt geen ernstige schade aan de gezondheid toe te brengen. Vergeten wordt hierbij, zoals zovaak in de hedendaagse gezondheidsdoctrines, dat roken voor mensen psychische voordelen kan hebben. Het was bijvoorbeeld de sigaret die soldaten in de tweede wereldoorlog hielp bij te komen van de stress van een aanval.
   In een recente scriptie van enkele studenten van de Vrije Universiteit wordt ook al aangegeven dat er voor mensen wel degelijk voordelen kunnen zijn om (matig) te roken: genieten is gezond.
   Overigens wordt door sommige deskundigen de genoemde aantallen aan doden door rokengerelateerde ziekten sterk betwijfeld. Sommigen spreken zelfs over een 60% overschatting (PDF).
   Voor het overige 'bewijsmateriaal' zie de hiernavolgende uitspraken.
  2. Roken brengt anderen ernstige schade toe
   Hier gaat het over het meeroken, het inademen van rook door omstanders. Dit is de meest betwijfelbare uitspraak van allemaal. De hoeveelheid statistisch significant bewijs voor een verband tussen meeroken en longkanker is uitermate schaars. Veel van de onderzoeken op dit gebied zijn gesponsord door dezelfde bedrijven die afkickmiddelen op de markt brengen of door andere belanghebbenden en daardoor niet erg betrouwbaar.

  Zie ook:


  Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor uw baby

  Kenmerkend voor de meeste boodschappen op de pakjes is dat ze erg stellig zijn. Zo ook deze. Er wordt niet gesproken over de mate van roken. Roken, zelfs maar ťťn sigaret, zegt deze spreuk, is slecht voor je baby.

  Je voelt aan je water dat dit niet waar kan zijn. Maar wat zegt het wetenschappelijk onderzoek er over?

  Uit een het meest grootschalige Amerikaans onderzoek op dit gebied ooit gehouden, onder auspiciŽn van de Wereldgezondheidsorganisatie,† blijkt dat, hoewel het aantal rokende moeders de laatste tientallen jaren sterk afnam, het aantal te vroeg geboren baby's en kinderen met een te laag geboortegewicht toenam.

  In februari 2001 beschreef een journalist in de Seattle Times een ander onderzoek als volgt:

  "Baby's die in de staat Washington geboren worden zijn† over het algemeen gezonder dan in de rest van de VS. Maar het aantal rokende nieuwe moeders is hoger dan het nationale gemiddelde."

  Meer info over roken en zwangerschap zijn te vinden op


  Roken veroorzaakt verstopping van de bloedvaten, hartaanvallen en beroertes

  De Monica studie, het grootste onderzoek op dit gebied ooit gehouden, heeft dit niet kunnen aantonen. Andere studies leveren ook geen statistisch significant bewijs.

  Meer info op de Forces International site.


  Bescherm kinderen: laat hen niet uw rook inademen

  Hiermee wordt zelfs het kleinste beetje rook bedoeld lijkt het. Of omgevingsrook voor kinderen wel zo slecht is, valt te betwijfelen. Uit een in 1998 uitgebracht rapport, uitgevoerd door het IARC, onder auspiciŽn van de Wereldgezondheidsorganisatie, lijkt er voor kinderen een positief effect te zijn voor wat betreft de opbouw van de weerstand tegen longkanker. Hoewel dit vreemd lijkt is het niet onverklaarbaar: het lijkt het vaccinatie-effect te zijn. Door blootstelling aan een sterk verdunde vorm van rook wordt het afweersysteem tegen longziekten geactiveerd.

  Dit rapport kwam de WHO politiek gezien niet erg welkom. Tot de dag van vandaag is het rapport niet op de WHO-site te vinden en wordt het door de anti-rokersorganisaties liever stilgezwegen.

  Ook het verwijt dat meeroken door baby's wiegendood kan veroorzaken is door modern onderzoek zeer twijfelachtig geworden.

  Lees ook:


  Roken veroorzaakt dodelijke longkanker

  Het is hier weer de stelligheid waarmee het onoverkomelijke wordt gepropageerd. Het woordje 'kan' bestaat in deze wereld niet. Toch gaat het, hoewel men het niet graag toegeeft, om een verhoogde kans op deze ziekte. Niet elke roker krijgt longkanker. Het krijgen van dit soort ziektes is sterk genetisch bepaald. Ook zijn er vele andere stoffen bekend die longkanker veroorzaken zoals asbest, luchtverontreiniging, medische straling, bacteriŽn en heet asfalt. Het is overigens een ziekte die pas met name op hoge leeftijd (>70) optreedt.

  Er zijn absoluut gezien meer longkanker doden die niet of nauwelijks gerookt hebben dan rokers die aan deze ziekte overlijden.Longkanker en andere luchtwegkankers zijn slechts de oorzaak van 6% van de sterfgevallen in Nederland (CBS).

  Overigens bleek uit een onderzoek in Californie dat, hoewel het aantal rokers in 38 jaar met 40% was afgenomen, de hoeveelheid longkanker gevallen gelijk bleef.

  Forces International over longkanker...


  Tabaksrook bevat benzeen, nitrosaminen, formaldehyde en waterstofcyanide

  Nou en? Het is de dosis waar het om gaat. Die stoffen zitten er in sterk verdunde vorm in. Zů verdund dat ze geen kwaad kunnen. Zie bijvoorbeeld maar eens het overzicht van grenswaarden en de berekening die daar bij staat.

  Overal kom je in aanraking met chemische stoffen. Een doorsnee bordje eten in een restaurant bevat ůůk allerhande chemicaliŽn. Wij laten het bordje daarvoor niet staan. U wel?


  Rokers sterven jonger

  Oh. Met 18 of zo? De extra sterfte onder rokers komt met name voor na het zeventigste levensjaar, een leeftijd waar veel niet-rokers ook niet aan toekomen. Het zijn trouwens meestal ook niet de beste jaren van je leven die zo verloren gaan.

  Overigens wordt dit cijfer berekend door een computermodel. Een kleine wijziging van een simpele parameter is gauw goed voor een extra tienduizend rokersdoden.....

  En veel van de oudste mensen ter wereld waren ook rokers.


  Roken kan het sperma beschadigen en vermindert de vruchtbaarheid

  Oh ja?  En, o ja.... Mocht men nog gaan zeuren over een relatie tussen astma en roken, verwijs dan door naar de Canadese Long Associatie, een betrouwbare bron die op deze pagina letterlijk zegt:

  Asthma is not caused by smoking.  Copyright © by Forces Nederland
  All Right Reserved.


  Categorie: Tabakswet
  Tags: Geen
  Favoriet: Share/Save/Bookmark

  [ Go Back ]

  Willekeurige koppen

  Spanje
  [ Spanje ]


  Peilingen
  Nu het rookverbod een feit is,

  ga ik niet meer naar de kroeg
  ga ik wel op het terras roken
  paf ik gewoon door in mijn stamcafť
  ben ik gestopt met roken
  ben ik maar geŽmigreerd
  drink ik in BelgiŽ/Duitsland  Uitslagen
  Peilingen

  Stemmen: 677
  Opmerkingen: 4

  Login
  Loginnaam

  Wachtwoord

  Nog geen lid? U kunt een account aanvragen. Als geregistreerde gebruiker krijgt u voordelen zoals de Thema-manager, opmerkingsconfiguratie en kunt u opmerkingen plaatsen onder uw eigen naam.

  Oude Artikelen
  Thursday 22 December
  Saturday 10 December
  Wednesday 26 October
  Tuesday 30 August
  Sunday 07 August
  Tuesday 28 June
  Sunday 12 June
  Sunday 26 December
  Friday 17 December

  Oudere artikelen

  Facebook

  Vrienden
  Actiefront!

  Poster
  Download poster

  TICAP
  TICAP lid

  NUjij
  Er is een probleem met de koppen van deze site

  Contact Uw banner op onze site? Forces banner op uw site?

  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Pagina Rendering: 0.04 Seconden