Lobbystrijd
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



CBL meteen in de lobbystrijd voor behoud tabaksverkoop

De ruim 250.000 medewerkers van supermarkten en slijterijen krijgen binnenkort speciale trainingen om te voorkomen dat jongeren onder de zestien jaar nog langer tabakswaren kopen in hun winkels. De branche wil daarnaast dat jongeren beneden de zestien die toch proberen om tabak te kopen, strafrechtelijk worden vervolgd. Dat zijn beslissingen van het CBL, die daarmee een lobbystrijd aan het ontwikkelen is om tegen te gaan dat supermarkten volgend jaar moeten kiezen tussen ofwel tabak, ofwel OTC-geneesmiddelen.

Met het landelijk offensief om de verkoop beneden de zestien jaar te stoppen, reageert het CBL op de nieuwe Tabakswet, die vorige week de Eerste Kamer passeerde. Het CBL wil zo goede wil tonen om te voorkomen dat de verkoop in supermarkten straks helemaal wordt verboden.

Het ministerie van Volksgezondheid werkt al aan een maatregel om te zorgen dat supermarkten vanaf 1 januari 2003 moeten kiezen tussen tabaksverkoop of de verkoop van geneesmiddelen. In een artikel uit de Provinciale Zeeuwse Courant blijken Albert Heijn en Laurus niet te willen niet reageren op de eventuele gevolgen van deze maatregel en verwijzen door naar het CBL.

Wel voelt de branche zich genoodzaakt het verbod op de verkoop aan jongeren beneden de zestien serieus te nemen. Sjia de Jong van CBL laat weten dat eenderde van de totale tabaksverkopen via de supermarkt loopt en die omzet wil de branche natuurlijk niet verliezen.

Met video's, folders, brochures en posters hoopt het CBL dat het personeel in de winkels voldoende wordt getraind om lastige situaties bij de kassa goed af te handelen. De Jong: "De campagne heet 'Soms moet je nee verkopen' en we realiseren ons dat het niet makkelijk zal zijn om op drukke dagen tijd te nemen om klanten naar hun identiteitsbewijs te vragen. Toch zal het moeten; caissières moeten niet schromen hun chef erbij te roepen. Deze campagne geldt uiteraard ook voor het verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarigen."

 

Bron: Foodnet


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Uitgerookt | Lobbystrijd