Meeroken - België
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



Meeroken in België

Dhr. De Rycke van de anti-tabak organisatie 'Rookvrij' (gelieerd aan de Nederlandse CAN) stelt vast dat er in België jaarlijks 2000 'slachtoffers' zijn van passief roken :
 http://www.standaard.be/Standpunt/muurkrant/index.asp?ArticleID=7191&DocType=detail.asp

Daar de krant De Standaard een uitgesproken anti-tabak standpunt inneemt, ben ik niet zeker dat mijn repliek gepubliceerd zal worden. Vandaar dat ik het hier ter info wil meegeven :

Dhr. De Ryck van de anti-tabak organisatie "Rookvrij", komt via allerlei aannames tot de conclusie dat jaarlijks in België 2000 'slachtoffers' vallen ten gevolge van passief roken.  Dit cijfer raakt kant noch wal zoals we makkelijk kunnen aantonen.

Dhr. De Ryck vertrekt van het standpunt van de Koninklijke Academiën voor Geneeskunde in het 'Tijdschrift voor Geneeskunde' dat stelt dat in ons land jaarlijks 20.000 mensen voortijdig sterven als gevolg van roken (DS 28/12/2001).  Met 'voortijdig' sterven worden de mensen bedoeld die bij hun overlijden jonger zijn dan de mediaanleeftijd. (De mediaanleeftijd is de leeftijd waarbij precies de helft van de overledenen een jongere leeftijd hebben en de overige helft een oudere leeftijd hebben).  Op basis van de NIS statistieken waren er in België 104.900 sterftes in het jaar 2000.  Uitgaande van een gemiddelde van 30% rokers, zijn er in 2000 dus 31.470 rokers overleden.  Wanneer roken totaal geen effect heeft op de gezondheid, dan zou precies de helft van deze rokers, zijnde 15.735, bij hun overlijden jonger zijn dan de mediaanleeftijd en dus 'voortijdig' sterven. Van de 20.000 voortijdig overledenen als gevolg van tabak blijven er dus in feite slechts 4.265 (20.000 - 15.735) over die daadwerkelijk als gevolg van tabaksgebruik voortijdig sterven.  Of, anders uitgedrukt, 1 op 7 (4.265 / 31.470) rokers sterft voortijdig.

Op basis van de aannames van Dhr. De Ryck komen we dus op 427  'slachtoffers' van passief roken i.p.v. 2000 (10% van de mensen die voortijdig overlijden als gevolg van tabaksgebruik).  Hiermede komen we al een heel stuk in de buurt van het resultaat van de studie van het Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency) in 1992.  Deze studie bewees 3.000 doden als gevolg van passief roken, of na extrapolatie naar de Belgische situatie : 137 'slachtoffers'(op basis van 2.314.000 USA sterfgevallen in 1997).  Deze studie is evenwel in 1998 door federaal rechter Osteen volledig naar de prullenmand verwezen o.a. wegens vooringenomenheid en gebruik van ongeldige wetenschappelijke methodes.  Met andere woorden, tot het tegendeel bewezen is zijn er 0 (of geen) 'slachtoffers' ten gevolge van passief roken.

Als er iets op de politieke agenda geplaatst moet worden dan is het de vraag waarom de roker zonodig met alle zonden van Israël beladen moet worden.  Het huidig confrontatie model waarbij de roker in de media met duidelijk opgeklopte cijfers bestookt wordt draagt in belangrijke mate bij tot de 'verzuring' van onze maatschappij.  Het lijkt mij nuttig dat nagegaan wordt wie achter deze campagnes schuil gaat.  Als het om dezelfde tenoren gaat als in Amerika nl. de farmaceutische industrie, dan zijn de schandalen waarbij de farmaceutische industrie het voorschrijfgedrag van de artsen beïnvloeden, slechts het topje van de ijsberg.

Vriendelijke groeten.

Ludo Desluwe.       


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Libertairen VS | Akelige diertjes | Meeroken - België