Effectiviteit
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



Waarom zijn deze anti-rokers organisaties zo effectief/agressief?

Effectiviteit

'Een tevreden roker is geen onruststoker', is een wijsheid die al eeuwen doorgegeven wordt. Maar dit lijkt juist ook de Achilleshiel van de rokers te zijn. Rokers lijken over het algemeen een hoop over zich heen te kunnen laten gaan voordat ze in actie komen.

Dit constaterend kun je je afvragen of dit een gevolg is van het roken zelf, of dat een bepaald soort mensen roken makkelijker accepteert en/of meer nodig heeft om te kunnen functioneren in deze maatschappij.

Om bij de eerste vraag te beginnen: wat zijn de effecten van roken op een mens? Een van de gevolgen waarover men vaker leest is dat roken een kalmerend effect heeft. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat nicotine diverse effecten heeft op de hersenen, waaronder het feit dat het bij rokers een dieper concentratievermogen teweeg kan brengen. Het lijkt dus geenszins onaannemelijk dat roken mensen wat rustiger maakt en dus minder genegen tot actie over te gaan.

Ook met betrekking tot de tweede vraag is onderzoek verricht. In een studie in Amerika waarbij lagere school kinderen een psychologische karaktertest ondergingen en later op de middelbare school werd gekeken of ze waren gaan roken, bleek dat met grote nauwkeurigheid te voorspellen was welke kinderen later rookgedrag zouden gaan vertonen en welke niet.

Het lijken daarbij vooral de meer gevoelige mensen te zijn, degenen die hoog scoren op de Feeling dimensie in de MBTI schaal, die gevoelig zijn voor de verleidingen van het roken. Het zijn misschien ook zij die het meest profiteren van de complexe processen die met roken te maken hebben. En het zijn ook zij die het meest te lijden hebben van de anti-rookbeweging......

Agressiviteit

Waarom zijn die organisaties zo agressief? Een interessante vraag! Het is een vraag naar de diepere beweegredenen en emoties achter hun acties.

Wij denken dat er een aantal belangrijke oorzaken voor aan te wijzen zijn:

  • De Amerikaanse achtergrond van veel van deze acties. De term 'Moral Majority' ligt ons nog vers in het geheugen. Bepaalde groepen in de Amerikaanse samenleving, meestal stammend uit een christelijke traditie, zijn het gewend hun geloof aan anderen op te dringen vanuit een (misplaatst) superioriteitsbeginsel.
  • De persoonlijke achtergrond van de activisten, die ofwel zelf gerookt hebben en niet meer geconfronteerd willen worden met de verleiding, ofwel uit de gezondheidssector komen (die vaak weinig oog heeft voor de psychologische kanten van mensen: de zachte vakken werden als eerste weggesaneerd in de medische studies in de tachtiger jaren).
  • De medisch/farmaceutische sector, met name in de VS, heeft groot belang bij deze acties. Zij leveren de vele middelen die moeten helpen om van het roken af te komen. Bovendien is een overtrekken van de problematiek in het belang van hun fondsenwerving voor onderzoek.
Voor een uitgebreid overzicht van studies over roken en gezondheid, zie hier.

Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Forces NL doel | Roken en meeroken | Historie | Effectiviteit | Argumenten | Het Tij | Bijdragen | Deze Site | Forces Rusland | A(u)ntie FAQ