Baby's & astma
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



BABY’S MET SNOTNEUZEN HEBBEN ALS KIND LAGERE KANS OP ASTMA

NRC/Handelsblad, 24-2-2001

Kinderen die in hun eerste drie levensjaren twee of meer keren verkouden zijn geweest hebben een ruim 50% kleinere kans om op hun zevende aan astma te lijden. Infectie met een herpesvirus (zoals het virus dat een koortslip veroorzaakt) halveert de kans op astma ook. Dat blijkt uit een grote Duitse studie waarin kinderen vanaf de geboorte gevolgd worden op het ontwikkelen van allergieën (British Medical Journal, 17 febr.).

Andere baby- en peuterinfecties, als blaasontstekingen, diarree en luieruitslag, verhogen of verlagen de kans op astma in de kinderjaren niet, vonden de onderzoekers. Bronchitis blijkt echter een voorbode van astma te zijn. Kinderen die vier keer een bronchitis hebben gehad, hebben een viermaal grotere kans op astma dan kinderen die nooit bronchitis hebben gehad. Astma is de laatste decennia toegenomen in de Westerse wereld en er zijn onderzoekers die er vast van overtuigd zijn dat dat komt doordat baby’s in een te schone omgeving opgroeien en te weinig infecties doormaken waardoor hun afweersysteem later niet adequaat reageert. Het idee is dat in de eerste levensjaren het afweersysteem wordt opgebouwd.

Het afweersysteem kan op verschillende manieren op een vreemde indringer reageren. Wanneer een T2 afweercel de reactie in gang zet, geeft dit een heftige afweerreactie met ontstekingsverschijnselen als roodheid en zwelling. Afweerreacties gestart door T1 cellen, verlopen milder. Astma, eczeem en allergieën voor graspollen en huisstofmijtenpoep, zijn ziekten met een gemeenschappelijke oorzaak: een actievere T2-afweer. De mensen die eraan lijden hebben een atopische constitutie. Het ontstaan ervan is gedeeltelijk erfelijk en wordt door de omgevingsfactoren beïnvloed. Wanneer het jonge afweersysteem veel infecties te verduren krijgt, leert het misschien de mildere T1-afweer goed te gebruiken, zo menen aanhangers van de hygiënetheorie. De theorie wordt onderbouwd door terugkijkende (retrospectieve) onderzoeken die aantoonden dat kinderen met veel oudere broertjes of zusjes minder vaak allergisch zijn dan hun oudere broers en zussen. 0ok kinderen die op boerderijen wonen en die van jongs af aan met katten, honden en konijnen in aanraking zijn geweest, zijn minder vaak allergisch dan hun in een ‘schonere' omgeving opgroeiende leeftijdgenootjes.

Het bijzondere van de nu gepubliceerde Duitse studie is dat prospectief is gekeken naar infecties en latere astma. Een prospectieve studie levert altijd betrouwbaarder resultaten dan een retrospectief onderzoek.

Vanaf 1990 deden 1314 kinderen mee aan de studie. 499 hadden een verhoogde kans op atopie omdat twee of meer directe familieleden atopisch waren of omdat in hun navelstrengbloed at veel antistoffen tegen allergenen aantoonbaar waren. In de eerste anderhalf jaar werden de ouders vijf keer door een arts geïnterviewd of hun kind ziek was geweest, daarna jaarlijks rond de verjaardag. Bij 6% van de kinderen stelde artsen voor het zevende levensjaar astma vast.

Nu rest de taak om goed uit te zoeken welke 'viezigheid’ het beste beschermt tegen het ontwikkelen van een te overgevoelig afweersysteem. Neusverkoudheid wordt namelijk door zeer veel verschillende virussen veroorzaakt die in dit onderzoek niet onderscheidbaar waren.

(NIENKE VAN TROMMEL)

[../analyses/astma_links.html]

 


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Astma triggers | Chronische ziekten | Bacteriën en het hart | Oestrogeen | Toxicologie | Hygiëne | Alcohol | Astma en bacteriën | Baby's & astma | Huidkanker | Appel en Tomaat | Idiopathic Environmental Intolerance