Afzuigkap
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



Lekker roken onder afzuigkap

Stoppen met roken ook opgave voor zwangere vrouwen

Minister Borst (Volksgezondheid) wil het roken onder zwangere vrouwen ontmoedigen. Dat wordt nog een lastige opgave, zo bleek gisteren op de Negen Maanden Beurs in de Amsterdamse Rai.

Door onze redacteur
SHEILA KAMEIMAN

AMSTERDAM, 5 APRIL. Eén hand leunt op de kinderwagen waarin haar zoontje Tommy (tien weken) vredig ligt te slapen. In de andere heeft ze een sigaret. Desirée Mateman (28) uit Den Haag heeft zich tijdens de zwangerschap helemaal ,,gek gerookt”, vertelt ze. Elke dag stak ze vijftig sigaretten op. ,,Natuurlijk weet je. dat het slecht is, maar er is zoveel slecht”, zegt ze. En met een blik in de kinderwagen: ,,Ondanks de sigaretten mag het resultaat er toch wezen.”

Vergeleken met het buitenland kent Nederland veel vroeggeboorten en baby’ s met een laag geboortegewicht en met aangeboren afwijkingen, bleek deze week uit een analyse van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Volgens minister Borst (Volksgezondheid) komt dat onder meer doordat internationaal gezien een groot aantal vrouwen ook tijdens de zwangerschap rookt. Borst wil proberen zwangere vrouwen aan te moedigen te stoppen.

Daar zal ze nog flink wat moeite voor moeten doen, bleek gisteren op de Negen Maanden Beurs die tot en met zondag in .de Amsterdamse RAI wordt gehouden. Tussen de verschillende stands waar vooral de gezondheid van moeder en kind wordt gepromoot — van fruithapjes, vitaminepreparaten voor aanstaande moeders en verantwoorde kinderkoekjes tot babycosmetica en veilige fietsen autostoeltjes — loopt een behoorlijk aantal rokende vrouwen rond. Dat baby’s van rokende moeders gemiddeld een lager geboortegewicht hebben en zich minder goed ontwikkelen, weet vrijwel elke (aanstaande) moeder. Maar stoppen is vaak erg moeilijk, bekennen rokende zwangeren beschroomd.

Hiltsje van Bruggen (28), twintig weken zwanger, probeerde te stoppen met roken toen ze wist dat ze zwanger was.,,Het lukte niet van de ene op de andere dag. Ik heb het langzaam afgebouwd. Maar ik zag mezelf al staan met een dikke buik en een sigaret. Dat vond ik echt niet kunnen."

Ook Karin van Boxmeer  (29), moeder van Bart (twaa]f weken), stopte met roken tijdens de zwangerschap en vond dat ,,vre-se-lijk". ,,Maar je slaat jezelf voor je kop als er later wat mis bljjkt te zi,jn met de baby. Bovendien wordt je erop aangesproken. Een collega van mij rookte tijdens haar zwangerschap een pakje per dag. Je had de blikken van de anderen op het werk moeten zien. Dat wilde ik niet meemaken."

Kraamzorgconsulente Willeke van den Berg, die op de beurs nieuwe collega's probeert te werven voor Kraamzorg De Waarden in Schoonhoven, heeft vijftien jaar in de kraamzorg gewerkt. Zij weet hoe lastig bet is voor rokende vrouwen om het roken te laten. Van den Berg: ,,Sommige vrouwen bellen voor kraamzorg en zeggen: "Ik wil een kraamzorg die geen enkel commentaar levert op mijn rookgedrag. Het is mijn eigen keuze'."

Aanstaande moedersweten dat het niet goed is, maar ja, ze kunnen het toch niet laten

En dat is het ook, beseft Van den Berg, de klant is koning. Maar ze probeert wel moeders zo subtiel mogelijk te wijzen op de nadelige gevolgen van hun verslaving. ,,Soms zitten ze in het kraambed met een baby aan de borst te paffen. Dan zeg ik wel, dat het beter is als ze alleen roken als de baby er niet bij is."

Dat doet Marieke van Geloven (30), moeder van een meisje van vier maanden, ook. Zij rookt haar sigaretten onder de afzuigkap in de keuken, zodat haar dochter zo min mogelijk last van heeft. Tijdens haar zwangerschap probeerde ze te stoppen, maar dat heeft ze niet lang volgehouden. Aan het eind rookte ze als vanouds een pakje per dag. ,,Echt druk maakte ik me er niet over. De vorige generatie rookte ook gewoon door. Bovendien woog mijn dochter bij de geboorte zeven pond. Dus ze was bepaald niet te klein."

De verloskundige had tegen Karin van Boxmeer gezegd dat als de stress haar te veel zou worden, ze er desnoods een paar per dag kon opsteken. Maar ze hield vol. Bart werd in het ziekenhuis via een keizersnede geboren. Toen Karin voor het eerst weer buiten stond, wilde ze allereerst een sigaret. ,,Die smaakte gek genoeg smerig en mijn man zei nog `Stop er gewoon echt mee'. Maar 1k had er te lang naar verlangd. Ik dacht: nu ga ik door."

Zorgen over vroeggeboorten

Het aantal vroeggeboorten en aangeboren afwijkingen neemt toe. Minister Borst toont zich
ongerust: Kan er iets aan gedaan worden?

Door onze redacteur
QUIRIEN VAN IOOLWIJK

DEN HAAG, 5. APRIL. Reageerbuisbevruchtingen en vruchtbaarheidsbehandelingen uit het ziekenfondspakket verwijderen. Alleen bevallingen bij vrouwen tussen de twintig en dertig jaar vergoeden. De kinderbijslag voor het vierde en volgende kind afschaffen.

Met dit soort ingrepen zou het aantal vroeggeboorten, niet geheel voldragen kinderen of kinderen met aangeboren afwijkingen kunnen afnemen. Juist deze kinderen hebben de grootste kans doodgeboren te worden of in de eerste week na de geboorte te sterven. Zij vormen de reden waarom Nederland in Europa op het punt van de vroege kindersterfte van de top is afgezakt naar de `middengroep', zo rapporteerde het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, deze week.

Maar dergelijke maatregelen zijn nauwelijks haalbaar. Minister Borst (Volksgezondheid) stelt ze dan ook met voorin de brief waarin ze de Tweede Kamer deze week deelgenoot maakte van haar zorgen over de stagnerende daling van de vroege kindersterfte. Zij beseft dat ze daarmee op een gevoelig terrein zou komen: ,,De keuze van een gezonde leefstijl is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de burger zelf, zeker op bet gebied van het krijgen van kinderen", zo schrijft ze. En, voegt ze er aan toe: ,,In het beleid kan ik geen voorwaarden scheppen voor het gemakkelijker maken van de juiste keuzes."

Daar rekent de minister ook het ,,op tijd krijgen van het eerste kind!' toe, waaraan voldoende kinderopvang, zorgverlof en ouderschapsverlof kunnen bijdragen. En dan is er natuurlijk haar antitabaksbeleid: roken tijdens de zwangerschap is ook een belangrijke risicofactor. Maar dat beleid is door de krachtige lobby van de industrie tot nu toe minder succesvol dan de minister voor ogen staat.

Verder staat Borst alleen nog het lang niet altijd effectieve instrument van voorlichting ter beschikking, om vrouwen tot een leefstijl te bewegen die (althans statistisch) de minste risico's voor nakomelingen oplevert. Wel kondigt ze een betere registratie van aandoeningen en sterfte en een betere organisatie van de verloskundige hulp aan.

Intussen leert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat er misschien ook geen aanleiding is voor grote zorgen over de stagnerende daling van de vroege kindersterfte. Het RIVM, dat voor Borst verschillende internationale studies analyseerde, relativeert de duikeling van Nederland op de ladder van de vierde naar de elfde plaats.

De afgelopen veertig jaar hebben de meeste Europese landen hun achterstand op Nederland ingelopen. Het resultaat is dat de onderlinge verschillen klein zijn geworden. Daardoor zegt het niet zoveel meer of cen land als derde of tiende `scoort', al blijken de nummers 1 en 2, Finland en Zweden, wel een duidelijk lager sterftecijfer te hebben dan de andere landen. Bovendien is het in de landen van de OESO, waaraan de cijfers zijn ontleend, niet mogelijk eenzelfde definitie voor vroege kindersterfte te hanteren.

Sommige landen, waaronder Nederland, laten de periode waarin daarvan wordt gesproken, beginnen in de 24ste week van de zwangerschap, andere landen hanteren de 28ste week als grens. Dat maakt voor de cijfers, en dus voor de rangorde, nog wel wat uit.

 


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Forces vs. EPA | Crimineel | ABC News - SHS | Zelfdovende sigaret | Niet-roken vluchten | Vloeibare nicotine | Vervangers | Onderzoek Roken | Afzuigkap | Luchtbevochtiging | Cruises