Onderzoek Roken
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



'Onderzoek roken onder jongeren'

Door onze correspondent

ASSEN, 28 APRIL. De overheid zou gedragswetenscbappers opdracht moeten geven tot een onafhankelijk onderzoek naar de redenen waarom jongeren beginnen met roken. Dit verklaarde president-directeur P. Schulte van de Groningse tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer gisteren bij het voorlopige getuigenverhoor voor de rechtbank in Assen. ,,Als je de reden kent waarom kinderen beginnèn met roken, kunje hen beter ontmoedigen”, zei Schulte. Volgens hem is de overheid nooit op een dergelijk verzoek van de tabaksindustrie ingegaan. Hij zei de indruk te hebben dat jongeren niet beginnen met roken door het zien van reclame, maar door invloeden uit de omgeving, bijvoorbeeld wanneer een van de ouders rookt. Niemeyer, zo onderstreepte Schulte meermalen, richt zich louter op volwassenen, niet op de jeugd.

Twee zieke rokers, een man (56) uit Vianen en een vrouw (41) uit Andeweg, willen een bodemprocedure aanspannen tegen Niemeyer, omdat de tabaksfabrikant hen onvoldoende zou hebben voorgelicht over de schadelijke gevolgen van het roken van Samsonshag. Het tweetal is ernstig ziek en eist een schadevergoeding. De voorlopige getuigenverhoren vinden plaats om de advocaten bewijs in handen te geven voor de bodemzaak. Eerder werden vier medewerkers van Niemeyer gehoord. Gisteren werd het verhoor van hoofd inkoop tabak R. Toxopeus voortgezet en werd Schulte gehoord. Het is voor het eerst dat in Nederland rokers een tabaksfabrikant voor de rechter dagen.

De advocaten van de twee willen Niemeyer aanklagen wegens het begaan van een onrechtmatige daad, misleidende reclame en gebrekkige informatie over de risico’s. Advocaat M. de Witte vond het pleidooi van Schulte voor een onderzoek ,,niet geloofwaardig”.

Schulte erkende dat er aan roken gezondheidsrisico’s kleven, die tot iemands dood kunnen leiden. ,,Er bestaat geen gezonde sigaret.” Ook gaf hij toe dat nicotine een verslavende werking kan hebben. Advocaat De Witte meent dat Niemeyer veel meer onderzoek moet doen naar de schadelijke effecten van roken. Maar volgens Schulte is algemeen bekend dat roken de gezondheid schaadt en is nader onderzoek daaromtrent niet nodig.

Bron: NRC


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Forces vs. EPA | Crimineel | ABC News - SHS | Zelfdovende sigaret | Niet-roken vluchten | Vloeibare nicotine | Vervangers | Onderzoek Roken | Afzuigkap | Luchtbevochtiging | Cruises