Verweer
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org


4

1.
Inleiding
De klacht raakt het hart van een gebruikelijke wijze van adverteren: het ultdragen van een unique selling proposition. Deze manier van adverteren is sedert jaar en dag gebruikelljk en toelaatbaar. De usantiële methode om een pakkende headline toe te lichten in de body copy is eveneens toelaatbaar.


De bestreden advertentie behoort tot een campagne waarin Achmea onder de pay-off  "Achmea ontzorgt” uitlegt een moderne toonaangevende en maatschappelijk
dienstverlener te zijn die een comblnatle van financiële diensten, zekerheld (sc. tegen toekomstige vermogensrisico’s) en zorg aanbiedt. Soms biedt Achmea betaling, soms biedt Achmea hulp In natura.


In de onderwerpelijke advertentie besteedt Achmea aandacht aan ziektepreventie. Hier dient Achrnea een respectabel eigen belang mee, maar bovenal een maatschappelljk belang.



2
Roken is maatschappelljk ongewenst
De vrije verkoop van tabaksproducten levert een ongerijmdheid op. In het Rockwool arrest overweegt de Hoge Raad in r.o.3.4:


“Naar het te dezen toepasselijke, vóór 1 januari 1992 geldende recht, evenals naar het sedertdien geldende recht, is het in het verkeer brengen van een product dat bij normaal gebruik voor het doel waarvoor het bestemd was, schade veroorzaakt, onrechtmatig jegens gebruikers van het product (vgt. HR 6 december 1996, nr.
16137, N) 1997, 219).1


Vast staat dat tabaksproducten bij normaal gebruik schade toebrengen. In beginsel is de verhandeling ervan onrechtmatig te achten. Uit Het Financiële Dagblad citeert Achmea:


“Minister Borst van Volksgezondheld, Welzijn en Sport kan zich concentreren op de nationale wetgeving. Als het aan haar Ilgt, verdwijnt de hele tabaksindustrie uit ons land.


Niet zonder reden maakt ze zich druk over de schadelijke gevolgen van roken. Roken is In Nederland doodsoorzaak nummer 1 met 23.000 slachtoffers per Jaar, waarvan 300 door meeroken. De maatschappelijke kosten bedragen ten minste FI 6,5 mrd. Roken veroorzaakt onder meer longkanker, hartkwalen, hersenbloedingen, rnaagzweren, chronische bronchitis en vernauwing van de bloedvaten.


Borst richt haar strijd vooral op het terugdringen van het aantal jonge rokers. Circa 40% van de 15-jarigen in Nederland rookt regelmatig en bij de 18-jarigen



HR 22 okt. 1999, Ni 2000, 159, m.n. ARB; Rockwool.
2

4


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Verweer | Verweer | Verweer | Verweer | Verweer | Verweer | Verweer