Verweer
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org


7

De eerste maatstaf is: Is er een beperking van de uitingsvrijheid? De bestreden aanbeveling van de Code Commissie levert, gelet op de regeling van art. 61a Mediawet voor de STER en de "onderling afgestemde feitelijke gedragingen" van IP en SBS, een beperking van de uitingsvrijheid op.


De tweede maatstaf is of de beperking is voorzien bij wet, d.w.z. heeft de inbreuk op de uitingsvrijheid een basis in domestic Iaw en voldoet het aan het vereiste van accessibility doordat het recht, waarop die beperking rust, voldoende kenbaar is en voldoet het nationale recht aan. het vereiste van foreseeability doordat het recht, waarop de beperking berust, met voldoende precisie is geformuleerd?


De Nederlandse Reclame Code zèlf is niet voorzien bij wet. Verscheidene maatstaven uit de Nederlandse Reclame Code voldoen bovendien niet aan het vereiste van foreseeabilty. Deze maatstaven zijn niet met voldoende precisie geformuleerd.


De derde maatstaf van het EHRM is of de Inbreuk een Iegitimate aim dient. Een legitimate aim is een door het EVRM beschermd recht of belang.


Het door klager gehekelde risico dat “de rokers in de samenleving worden gestigmatiseerd" is niet een door het EVRM beschermd belang of recht.


De vlerde maatstaf is of de beperking necessary In.a democratlc society Is, d.w.z. of sprake is van een pressing social need en of de Inbreuk voldoet aan het vereiste van proportionality. Dit laatste vereiste van het EHRM blijkt het beleid van het EHRM de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. Het verhinderen van verdere publicatie van de aangevallen advertentie kan In het licht van de rechtspraak van het EHRM moeilijk worden gezien als necessary in a democratic soc!ety.



5
Juistheid media-uiting
Voor media-uitingen heeft de Hoge Raad bepaald dat deze niet per se waar moeten zijn. Voldoende Is dat degene, die publiceert, ten tijde van de publicatie voldoende steun vond In het beschikbare feitenmateriaal. Gelet op de gesignaleerde publicaties In respectabele kranten (nl. Trouw en Het Financiële Dagblad) alsmede het rapport van de Netherlands School of Public Health, mocht Achmea uitgaan van de juistheid van het getal van f 6,5 mlljard.6



6 HR 24 JunI 1983, NJ 1984, 801; HR 27 Jan. 1984, 802; HR 27 jan. 1984, NJ .1984, 803.
r

7


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Verweer | Verweer | Verweer | Verweer | Verweer | Verweer | Verweer