Vernedering roker
De Forces Nederland Site is vernieuwd! Klik hier om de nieuwe site te laden.
 Hoofdmenu

Over Forces...
Thema's
Posters
Media
Vliegen
Links
Forces NL Forum
Discussies
Commentaren
Steun Forces
Archief
Horror Stories
Artikelen
Analyses

 Navigatie

Hoofdpagina
Terug

 Internationaal

Forces Psychiatry

Canada
Toronto
Manitoba (email)
Italy
New Zealand
UK (email)
Russia

 VS afdelingen

California
Connecticut
Delaware
Duluth
Georgia
Indiana
Maine
Massachusetts
Minnesota
Rochester
USA
Virginia

 Affiliates

Smokers' Club
NYC C.L.A.S.H.

Smoking Paradise
MA Citizens for Freedom
Real Texas Freedom

Ontario Smoking


The Evidence archive The Evidence Archive

What you think you know about tobacco may surprise you

Forces Comité van Aanbeveling


Forces Nederland
E-Mail:
info@forces-nl.org



Vernedering van de verstokte roker

In juli van dit jaar vroeg de Stichting Forces Nederland subsidie aan bij het Rijk. De rokersclub kreeg nul op het rekest en overweegt nu bezwaar te maken. Voorzitter Wiel Maessen uit Culemborg over de vernedering van de roker.

— Door BABETTE PUL

Brengt de gezondheid ernstige schade toe. Wie desondanks een sigaret wil roken moet dat dan ook steeds vaker buiten, in een aparte ruimte of gewoon thuis doen. Hoewel, in veel Angelsaksische landen ziet het er naar uit dat ook daar de roker wordt verbannen. Dit zegt de 48-jarige Wiel Maessen, voorzitter van de Stichting Forces Nederland, een organisatie die opkomt voor de belangen van de roker.

Wiel Maessen: "Het is toch te gek dat mensen straks niet meer mogen beslissen over hun eigen levensstijl"

Vorige maand kreeg Forces nul op het rekest na een verzoek om subsidie op grond van gelijkwaardigheid. Defacto, voorheen de Stichting Volksgezondheid en Roken, kan wel op een bijdrage rekenen. De stichting heeft aangekondigd in beroep te gaan. Maessen vreest immers dat ook in Europa het ontmoedigingsbeleid te ver wordt doorgevoerd. Wetenschappelijke onderzoeken die dit beleid ondersteunen, voldoen vaak niet aan de voorgeschreven criteria, zo meent hij. Bovendien zouden ze vol staan met mitsen en maren terwijl slechts de koppen de kranten halen. Onderzoeken van de tabaksindustrie worden ook nog eens als partijdig bestempeld terwijl ook de farmaceutische industrie zich als tegenpartij niet onbetuigd laat.

Hoogste tijd om in deze eenzijdige voorlichting verandering te brengen, stelt Maessen. ,,Dat er een verhoogd risico op het bekende riedeltje ziekten bestaat, is inderdaad zo”, zegt Maessen. ,,Maar relevante uitspraken hierover mogen wettelijk pas worden gedaan, als dat risico meer dan honderd procent bedraagt. In de onderzoeken worden hooguit leeftijd en geslacht meegenomen maar bijvoorbeeld genetische gegevens en de sociaal-economische status weer niet. De kans is groot dat er van het percentage niets zou overblijven.”

Dat steeds meer rokers in een verdomhoekje terechtkomen, is Maessen een doorn in hoog. Voor zijn werk als directeur van een lT-bedrijf ziet hij regelmatig een vliegveld waar hij zijn sjekkie in een glazen hokje moet roken. Hij sloeg dan ook op tilt toen de Amerikaanse regering vorig jaar een wet wilde aannemen die roken tijdens alle in- en uitgaande vluchten verbood. Maessen werd zo boos dat hij brieven stuurde aan president Clinton het Congres en de Senaat. Tevergeefs. Hierop zocht hij contact met de internationale rokersclub Forces.

Deze club bestaat al zo'n vijf jaar en is opgericht in Californië waar de anti-rokersbeweging het hardst beeft toegeslagen. ,,Ik zou er niet eens meer op vakantie willen", zegt Maessen. . Grondlegger van Forces Raymond Sasso probeert als roker toch enige voet aan de grond te krijgen en breidt zijn werkgebied al snel uit naar Canada waar de Italiaan Gian Turci het voortouw neemt ,,Deze man woonde al zo’n 25 jaar in Canada toen de lokale autoriteiten op de stoep stonden om zijn twee kinderen mee te nemen. Roken wordt daar als een soort kindermishandeling gezien.”

Inmiddels woont Turci dan ook weer in Italië waar hij zijn pro-rokersstrijd onverminderd voortzet, zo weet Maessen. Vrijwel dagelijks heeft hij per email contact met hem. Hij was het die Maessen in februari dit jaar vooral aanmoedigde een Nederlandse poot van Forces te beginnen. ,,Het valt hier nu nog wel mee”, zegt Maessen. ,,Maar de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) oefent op vele landen druk uit. Ook krijgen landen als Turkije geen geld van de Wereldbank als zij het tabaksontmoedigingsbeleid niet ondersteunen. Er zijn beleidsstukken beschikbaar die dit bewijzen.”

Zelf rookt Maessen sinds zijn zestiende toen hij de eerste sigaret van zijn moeder pikte. Het mieeroken door anderen doet hij af als een fabel. ,,Op de universiteit van Nijmegen is onlangs het verband tussen hygiëne en astma onderzocht. Wat blijkt: bij minder hygiëne zijn de longen beter bestand tegen de buitenwereld. Dat geldt ook voor kinderen die kleine hoeveelheden rook binnen krijgen. Het werkt dus zelfs voordelig. Veertig procent van de gevallen van astma en longkanker zijn genetisch bepaald terwijl die wel aan het roken worden toegeschreven.”

Maessen heeft zich wel voorgenomen te stoppen met roken wanneer hij daar last van krijgt. ,,Dan ben ik in elk geval een stuk gemotiveerder dan dat het me wordt opgedrongen. Ik ken iemand die op mijn leeftijd is gestopt en op zijn vijfenzestigste van een longarts te horen kreeg dat hij helemaal niet kon zien dat hij gerookt had. Het wordt vaak zo overtrokken. En het is toch te gek dat mensen straks niet meer zelf mogen beslissen over hun eigen levensstijl. En dat terwijl we wel een euthanasiewet hebben. Waar blijven we hier dan met ons poldermodel?”

Bron: De Gelderlander, 14-8-2001


Zend deze pagina naar een vriendZend deze pagina naar een vriend

Contact:

info@forces-nl.org

Forces Nederland, Dé pro-rokers organisatie van Nederland en België

Petitie in Trouw | Met de kop in het zand, Het Parool (11 april 2002) | Rooksignalen | Anti-rookboodschap | Metro - Vloeitjes | Provincie Noord Brabant | Rokers pesten | FORCES versus WHO FCTC | Vernedering roker | Roken zondig? | Fred Engelhard | Dokters | Michiel (EO) | Brabants Dagblad | Telegraaf 22-2 | Youp